Tel.: +420 602 583 030

Výroba domácí šlehačky

Pokud Vaši šlehačku vyrábíte metlou, kupujete hotovou ve spreji nebo tak, že používáte speciální láhve s N₂O-bombičkami a máte průměrnou spotřebu alespoň 20 porcí šlehačky denně, naše nabídka na automatický výrobník domácí šlehačky se Vám ekonomicky vyplatí a měli byste číst dále.

Nejdříve stručný popis výše zmíněných tří způsobů výroby šlehačky a jejich úskalí, jakož i výhody automatických výrobníků šlehačky:

1. Metlou šlehaná šlehačka

Výroba pomocí metly sice dělá chuťově dobrou a pevnou šlehačku, ale je to časově náročný způsob, který se hodí snad jen do domácnosti nebo do větších cukrářských výroben. Zároveň tento způsob šlehání umožní jen velmi nízký nášleh ve výši cca. 1,6, to znamená, že z jednoho litru tekuté smetany našleháte asi 1,6 litru hotové šlehačky. Nepříjemné je, že takto ušlehanou šlehačku musíte pro hezké zdobení nejdříve naplnit do zdobícího kornoutu a potom ručně zdobit. Také se Vám při tomto způsobu šlehání lehce ušlehá máslo.

2. Šlehačka ze spreje

Spreje s hotovou „šlehačkou“ od 250 ml do 0,7 l můžete koupit v kterémkoliv obchodě. Jedná se výlučně o smetanu s prodlouženou dobou spotřeby, která dohromady s použitým hnacím plynem chuťově zdaleka neodpovídá čerstvé šlehačce. Často se jedná o rostlinné náhražky. Tato šlehačka je velmi drahá pokud jde o živočišnou smetanu (až 11,- Kč za 40 g porci). Rostlinná smetana je sice levnější, ale zato má chuťově hodně daleko k čerstvé smetaně. Kromě toho šlehačka ve spreji neudrží formu a už po malé chvilce se zejména na teplém podkladu, jako například palačinkách, roztéká. Také s touto šlehačkou nakoupíte množství éček. Příklad: „Sprühcreme“ od firmy PILOS: odtučněné mléko 71%, ztužený rostlinný tuk 19%, cukr 7%, mléčná bílkovina, zvlhčující látka E 420, emulgátory E 472 b a E 47 e (ze sóji), stabilizátory E 460, E 466, E 331 a E 407, aroma, hnací plyn oxid dusný. Dobrou chuť! Sice spreje dávají vyšší nášleh kolem 2,4, ale zase zdaleka nedostanete ze spreje to deklarované množství. Z kontrolního měření spreje před použitím (338 g) a po vystříkání veškerého obsahu (137 g), vyplývá, že se zužitkovalo jen 201 g „smetany“, tedy pouze 80% z udávaných 250 g! O chuťových vlastnostech těchto „našlehaných margarínů“ raději pomlčet – ne nadarmo výrobci sprejů ve většině případů tyto výrobky sladí a přidávají vanilkové aroma, aby alespoň po něčem chutnaly…

Přečtěte si více na: Domácí šlehačka na idnes

3. Šlehačkové lahve

Do šlehačkových láhví s N₂O-bombičkami si dáte smetanu Vaší volby, ale může se Vám stát, že kápnete na smetanu, kterou zkrátka neušleháte. To potom nezbude nic jiného, než vybrat dražší smetanu s vyšším obsahem tuku. I takto vyrobená šlehačka má svoji typickou příchuť po plynu a neudrží formu déle než ta ze spreje, jen je v nákupu o něco levnější. K nákladům ale musíte připočítat i cenu za bombičky (1 až 2 na půl litru, 2 až 3 na litr) a vyšší energetickou spotřebu lednic, které se neustále otvírají a zavírají. I zde platí, že využijete jen asi 80% smetany a zbytek Vám zůstane v láhvi, tak jak je tomu u spreje. K tomu ještě přijde časově náročné plnění láhve novou smetanou, skladování plných láhví po ledničkách a následné náročné čištění láhví ke konci směny. O tom, že vždy dojde smetana v láhvi v nevhodný okamžik a zbytek šlehačky se Vám po talíři rozprskne, se asi ani nemusíme zmiňovat. Hygienicky je tato metoda velmi problematická z důvodu nedokonalého čištění a častého postávání láhve mimo chladničku.

4. Šlehačka z výrobníku

ŠLEHAČKA Z VÝROBNÍKU MÁ MNOHO VÝHOD:

*  Smetana je našlehána bez pomoci hnacího plynu, pouze vzduchem, proto chutná stejně dobře jako ručně našlehaná

*  Dlouhodobě si uchová svůj objem a vzhled. Lepší zapracování vzduchu do tukových buněk smetany než u plynu v tlakových láhvích.

*  Nášleh 2,6 až 3 podle nastaveni vzduchového ventilu

*  Smetana je celý den nachlazená

*  Až 80% úspora provozních nákladů

*  Výrobníky splňují přísné hygienické požadavky

Porovnejte si vzhled šlehačky ze šlehačkovače SANOMAT a ze spreje hned po našlehání a dvě minuty později.

Kontakt

Frigotherm s.r.o.
Klausova 2575/9
155 00 Praha 5

Ivo Charfreitag
Tel.: +420 602 583 030

Pavel Indráček
Tel.: +420 725 433 276

E-mail: info@frigo-therm.cz